SRC håller för närvarande på att uppdatera informationen på våra olika hälsosidor, och därför saknas nu några sidor här på hemsidan. De kommer upp igen så fort texterna blivit uppdaterade. Ta kontakt med Hälsorådet om du har något du vill fråga om hjärta, njurar och tester så länge.


Klubbens rekommendationer angående allmän hälsa:

  • Katten bör re-vaccineras enligt veterinärernas rekommendationer. Om katten ska vara med på utställning eller bo på kattpensionat krävs årlig vaccinering.
  • Katten bör avmaskas vid behov. Vi rekommenderar att man skickar in ”kolla-masken”-test och avmaska vid påvisade parasiter, detta för att motverka resistenta parasiter.

 

Vi rekommenderar att man testar sin avelskatt enligt följande:

  • HCM DNA-test
  • Ultraljudsscanning enligt hälsoprogrammet för hjärta
  • Ultraljudsscanning enligt hälsoprogrammet för njurar
  • Blodgruppering av avelshonor, för att veta om honan har blodgrupp B.

 

I huvudsak så är njur-och hjärtsjukdomar är de vanligaste sjukdomarna på katter idag, så även på ragdoll. Scandinavian Ragdoll Club & Ragdollklubben har därför gått samman i just denna hälsofråga för att försöka arbeta fram ett så givande hälsoprogram som möjligt och för att bibehålla vår ras så frisk som möjligt. På dessa sidor kan du läsa mer om vad som ingår i hälsoprogrammet, vilka tester som rekommenderas och information om hur de går till.

Om det är något du saknar här eller vill att vi tar upp här kan du kontakta Hälsorådet.

 

Hälsorådet  Ladda ner  
Anna Mångs
Honefsgatan 2 c
784 74 Borlänge
halsorad@scandinavianragdoll.com
HCM-blankett (Pawpeds)

HCM-blankett (SVERAK)

NJUR-blankett