SRC håller för närvarande på att uppdatera informationen på våra olika hälsosidor, och därför saknas nu några sidor här på hemsidan. De kommer upp igen så fort texterna blivit uppdaterade. Ta kontakt med Hälsorådet om du har något du vill fråga om.


Klubbens rekommendationer angående allmän hälsa:

  • Katten bör re-vaccineras enligt veterinärernas rekommendationer. Om katten ska bo på kattpensionat krävs årlig vaccinering. Vid utställning gäller din veterinärens rekommendationer.
  • Katten bör avmaskas vid behov. Vi rekommenderar att man skickar in ”kolla-masken”-test och avmaska vid påvisade parasiter, detta för att motverka resistenta parasiter.

 

Vi rekommenderar att man testar sin avelskatt enligt följande:

  • HCM DNA-test
  • Ultraljudsscanning enligt hälsoprogrammet för hjärta
  • Ultraljudsscanning enligt rekommendation av njurar
  • Blodgruppering av avelshonor, för att veta om honan har blodgrupp B
  • Kontrollera honan och hanens stamtavla för att undvika att dubblering av katten som är nuvarande sista gemensamma nämnare för dvärgväxtproblematiken

 

I huvudsak så är njur-och hjärtsjukdomar är de vanligaste sjukdomarna på katter idag, så även på ragdoll. Scandinavian Ragdoll Club & Ragdollklubben har därför gått samman i just denna hälsofråga för att försöka arbeta fram ett så givande rekommendationer som möjligt och för att bibehålla vår ras så frisk som möjligt. På dessa sidor kan du läsa mer om vad som ingår i hälsoprogrammet, vilka tester som rekommenderas och information om hur de går till (kommer under 2018).

Om det är något du undrar över kan du kontakta Hälsorådet.

 

Hälsorådet  Ladda ner  
Ann-Sofi Björnstjerna
Skämbylötvägen 11
647 50 Åkers Styckebruk
halsorad@scandinavianragdoll.com
HCM-blankett (Pawpeds)

HCM-blankett (SVERAK)

NJUR-blankett